Træt af jydekortet?

Jyder er venlige og jordbundne og københavnerne er fremme i skoene og distancerede. Eller er de? Inger Støjberg bruger – nogle synes misbruger – sit jyske ophav. Bertel Haarder siger, det er noget pjat. Men er det det?

”Jeg er simpelthen lige nysgerrig på en ting, som jeg har bemærket et par gange, og som jeg er nødt til at spørge dig om.” Ordene kom fra en god veninde, som jeg talte med omkring kommunikation, positionering, branding mm.

”Jeg har bemærket, at du på ClubHouse et par gange har sagt noget i retning af: ”nu er jeg fra Jylland, så.. eller ”nu er jeg fra Kolding, så …” Jeg er bare nysgerrig på, hvad der ligger bag”

Nu kender jeg hende ret godt, og hun er en forbandet dygtig coach, så jeg ved, at det var hendes måde at sige noget i retning af: ”Hvorfor h… siger du altid sådan. Det irriterer mig helt vildt” Det gjorde hun ikke, men hun pærede til en tanke, som jeg selv havde haft gennem længere tid.

lytte02ClubHouse – det er det nye.

Inden du får mit svar, vil du måske gerne lige vide, hvad ClubHouse er? ClubHouse er den nye dreng m/k i SoMe klassen (SoMe = Social Media). Det er et ganske hypet medie, som alle de kendte og smarte i USA flokkes om, og som nu også er kommet til vores del af verden. Det er et rent lydmedie, og du kan indtil videre kun komme på, hvis du bliver inviteret og har en I-phone. Så det er ”eksklusivt” og på alle måder i sin spæde opstart – Beta version. Hvis du vil læse mere om ClubHouse, så kan du klikke her, og der findes også grupper på Facebook og LinkedIn for det. Min indre jyde hører nogle tænke: ”Nååå endnu et socialt medie for alle dem, der ikke har et rigtigt arbejde” Men den tangent kommer vi ikke lige ud af nu.

Vi skal tilbage til min tanke. Hvorfor siger jeg det der med, at jeg er fra Jylland. For jeg mener faktisk ikke, at det definerer mig som sådan. Og jeg mener faktisk heller ikke, at man er tung i det, bare fordi man bor vest for Valby Bakke. Eller mere troværdig, ærlig eller andre gode sunde værdiord som man gerne vil associeres med. Så hvorfor F… så?

Det handler om kommunikation, og det er jo som bekendt en svær ting. Når jeg siger, som jeg gør, så er det min måde at sige: ”jo jo det er fint nok alt sammen… men kan vi prøve at gøre det knap så hapsy flapsy og lidt mere konkret, handlingsorienteret” Det er min måde at sige, at det giver ikke helt mening for mig endnu. Endnu er et kodeord her.

analyseAnalyser viser…

TV2 lavede for nogle år siden en Megafon-undersøgelse, og den viste, at vi opfatter københavnerne som fremme i skoene og jyderne som mere jordbundne. Og det kan meget vel være, at den analyse er helt forkert. Fake old news. Man kan i vore dage ikke stole på en analyse, man ikke selv har manipuleret.

Måske handler det ikke om forskellen på danskere i øst og vest, men mere om, hvordan man er som person. Lidt mere jordbunden. Lidt mere bevidst om, at ting tager tid og kræver hårdt arbejde. Det meste kræver hårdt arbejde længe for sådan for alvor at blive til noget. Noget vi kan bruge til noget. Noget der giver mening for os.

Det ser så ud til, at der af en eller anden grund er flere vest for Valby Bakke for hvem havremælk, speltboller og mænd med eyeliner ikke giver mening. Endnu. Vi er trods alt også bevidste om, at man ikke skal stå alt for fast – til trods for hvad Svend Brinkmann siger.

Det der med, om det smarte og nye giver mening for mig, fik mig til at tænke på en oplevelse, som jeg havde for snart mange år siden.

Den nye og smarte i supermarkedet

Jeg var til en konference om fremtidens detailhandel og det oplevelsessamfund, som vi på det tidspunkt var på vej ind i med fuld fart. Der skulle hældes oplevelser efter forbrugerne. Ikke bare stable varer men engagere og underholde den krævende forbruger med ”det lille ekstra”.

Efter at have hørt om, hvordan alle skulle tænke ud af boksen og ind i oplevelser, nåede vi til paneldebatten, der var godt styret af detailhandelsguruen Bruno Christensen. Bruno var tydeligvis grebet af stemningen og spurgte nu lettere euforisk en af supermarkedsdirektørerne: ”Kan man forestille sig, at kunderne i nær fremtid kan forvente klatrevægge ved indgangen og fritgående høns i kolonialafdelingen???”

distanceSvaret kom lige så tørt, som mel skal opbevares: ”I dette forum kan man tilsyneladende forestille sig hvad som helst.” lang pause…. ”Jeg foretrækker at tro, at den bedste oplevelse, vi kan give de kunder, der kommer for at handle i ulvetimen med et par trætte børn på slæb, er en parkeringsplads, der ikke er alt for langt væk, en indkøbsvogn, der ikke konstant trækker til højre og så et udvalg og et personale, der kan bruges til noget.”

Det kan jo virke som et lidt kedeligt næsten jordbundet svar og ikke ret langt fremme i skoene. Men jeg tror, at han havde læst sine kunder rigtigt.
(jeg har i hvert fald til gode at møde fritgående høns i supermarkedet)

Han havde forstået, hvad der gav mening for dem i deres kontekst. Det ville gøre hans forretninger tiltrækkende. Så det ville han arbejde på, uanset at fritgående høns var sjovere at tale om.

Kontekstuel relevans og mening er en vigtig faktor i den kommunikative tyngdelov. Og den skal man kun interessere sig for, hvis man ønsker at øge sin tiltrækningskraft. Og når jeg spiller jydekortet så er det min måde at sige, at det ikke har den store tiltrækningskraft på mig. Endnu.

Og jeg må erkende, at jeg måske spiller jydekortet lidt for ofte. Måske. Måske gør jeg det for at beskytte mig selv, måske af andre grunde. Måske er det bare en hurtig måde at sige alt det ovenstående på. Og det med at sige og mene ting hurtigt er jo en del af tidsånden. Bare spørg Inger, Bertel og alle de andre.

Er du jyde, og trækker du også jydekortet fra tid til anden? Eller er du en af dem, der er træt af den formulering og synes, det graver en grøft, der ikke behøver at være der?Spørgsmålstegn

Søren Schnedler - Gravity, Gravity Thinking, Konfluent, Messbar

Søren Schnedler

På visitkortet står “Strategi og Koncept” i stedet for en titel, og det dækker ganske godt. Jeg har beskæftiget mig med kommunikation på alle niveauer gennem snart ganske mange år. Det har ført til mange indsigter og ikke mindst opdagelsen af Den Kommunikative Tyngdelov.

Tilmeld dig Gravity Post og modtag en gratis smagsprøve fra min bog

Få en nogenlunde regelmæssig opdatering direkte ind i din mailboks. Her vil jeg inspirere med egne og andres betragtninger på kommunikation og ledelse.

Scroll to Top