Giver det mening at netværke?

Presidents Institute, Leith Society, Tatarklubben, Netværk Danmark, VL Grupperne… nogle nævnt mange glemt. Det er ikke fordi, at der mangler muligheder for at netværke. Sådan i en professionel kontekst. Men hvordan er værdien af et netværk – i dit regnskab?

Det er selvfølgelig rart og godt, at der ikke mangler professionelle netværk at boltre sig i, og netværk er bestemt ofte kilden til forretning. Men jeg netværker ikke for at få forretning. Det er en rigtig dejlig sidegevinst og godt at kunne sige til kynikerne, der mener at jeg spilder for meget tid på og med andre. Jeg netværker, fordi det giver mening for mig, at møde nye såvel som velkendte mennesker. Folk, der har spændende historier og erfaringer, som jeg kan lære af. Eller de står med udfordringer, som jeg kan bidrage til løsningen af.

Kældernetværk
I sidste uge var jeg inviteret som gæst til en julefrokost i et erhvervsnetværk. En af gæsterne kendte jeg lidt på forhånd og under silden sagde han; ”Nå Søren godt at se dig igen. Kører jeres kældernetværk stadig? Det var så fedt at være med som gæst i sin tid, så jeg gik hjem og lavede mit eget netværk på den skabelon” Det gjorde mig virkelig varm om hjertet.

kalender

Navnet ”Kældernetværket” har givet anledning til ganske mange kulørte associationer gennem tiden, ikke mindst fordi vi siger, at det er et netværk, hvor ”vi lyner ned”. Men det er et netværk, som min gode ven Henning og jeg startede for over 10 år siden, fordi vi en sen aften var blevet enige om at netværk var vejen frem, og vi ville prøve at blande netværk og se, om ikke der kunne komme noget spændende ud af det.

Som sagt – så gjort. Vi mødtes og det blev en god aften. 14 spændende mennesker med noget på sinde gjorde at aftenen blev lang – men god. Måske også fordi vi sad i en velassorteret vinkælder. Tjekmark. Det var så det troede Henning og jeg. Men vores respektive netværk ville have mere – og sagde… ”hvornår skal vi mødes igen?” På den baggrund lavede vi det til et ”koncept”. Det blev starten på Kældernetværket, (navngivet efter vores første mødested) som nu har kørt i mere end 10 år. Vi mødes 4 gange om året og 2-3 gange per år har de faste medlemmer inviteret gæster med, som de mener at resten kan have glæde af at møde. Dermed er vi stadig tro mod formålet og meningen med det oprindelige møde. Og vi er nået over langt over 100 spændende gæster siden da.

The Grant Study
Det bringer mig så frem til overskriften. Giver det mening at netværke? Ja – og det er endda lykken, hvis det er det rigtige netværk. Og du behøver ikke tage mit ord for det. Det er nemlig dokumenteret via en amerikansk undersøgelse, der hedder The Grant Study, der har kørt siden 1938. Blandt testpersonerne findes rig som fattig, gangster som præsident (John F. Kennedy var med til sin død). Det er med overvældende tydelighed, at en stor del af lykken kan tilskrives én væsentlig faktor. Og det er hverken penge eller berømmelse – som ellers svaret fra mange unge mennesker, når man spørger dem, hvad de stræber efter i livet.

Det er derimod noget meget mere værdifuldt. Lykken er afhængig af, og stiger i takt med, din evne til at have meningsfulde relationer gennem livet. Fra børnehaven og skolegården, over studietiden til alderdommen.

Eller sagt i overskriftsform. Meningsfulde relationer giver et lykkeligt liv. Hvis du har 12 minutter, så er der en fin TED talk om det her Mening er et kodeord. Også her. Det skal give mening for dig. Ellers er det ikke lykken at bruge tid og penge på og med dine relationer.

Netværk er sundt
Faktisk viser en anden amerikansk undersøgelse, at dybden og bredden af dine relationer er lige så vigtig for dit helbred som kost og motion. Og det er godt nyt for en netværker som mig, der ofte bliver spurgt; ”om det dog kan betale sig, at løbe til alt det der netværk”. Det har jeg nu altid ment, at det kunne. Hvis jeg tænker og regner efter, så er rigtig rigtig meget af min ”business” gennem tiderne kommet via mine relationer. Tillidsfulde relationer, som jeg har bygget med mennesker, som jeg har mødt igen og igen i mit netværk. Og det har ikke altid været den direkte relation, der førte til forretning. Ofte har jeg taget telefonen og fra den anden ende af forbindelsen lyder det ” jeg ringer til dig fordi x x mener, at du er den, som jeg skal tale med”

Jeg bliver af og til spurgt, om jeg har en opskrift på, hvordan jeg netværker. Det har jeg ikke. Men mit svar er som regel noget i retning af:

Investér
Investér og prioritér tid i dine netværk. Tillid bygges over tid og handlinger, og det kræver, at du investerer tid og kræfter. Ikke bare taler om det.

Del
Dit netværk bliver ikke mindre af, at du deler det. Tværtimod. Jo mere du deler, jo mere får du. Det er ren win/win. Tænk som en hub – hvem kan du koble sammen, så de kan komme tættere på deres mål?

Vær åben
Del dine erfaringer, og gør det ærligt og åbent. Eller som vi siger i Kældernetværket. ”Lyn ned”. Det kan være svært for mange, men jeg har kun oplevet positiv respons, til den, der gør det. Det kræver naturligvis fortrolighed. Men også i den sammenhæng får du, hvad du giver.

Derudover synes jeg, at det er vigtig at være sammen med mennesker, som du synes om. Eller som min amerikanske ven og partner i Konfluent siger ”I don´t wanna spend time with a.. holes”

Jeg er helt med på, at der er nogle, der hellere vil brække en arm end at være ”Indlagt til den slags” Hvis du har det sådan, er mit klare råd. Lad være. Find en anden vej, der giver mening for dig

Lav en god dag 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Søren Schnedler - Gravity, Gravity Thinking, Konfluent, Messbar

Søren Schnedler

På visitkortet står “Strategi og Koncept” i stedet for en titel, og det dækker ganske godt. Jeg har beskæftiget mig med kommunikation på alle niveauer gennem snart ganske mange år. Det har ført til mange indsigter og ikke mindst opdagelsen af Den Kommunikative Tyngdelov.

Tilmeld dig Gravity Post og modtag en gratis smagsprøve fra min bog

Få en nogenlunde regelmæssig opdatering direkte ind i din mailboks. Her vil jeg inspirere med egne og andres betragtninger på kommunikation og ledelse.

Scroll to Top