Er du en Giver, Taker eller Matcher?

”Sig mig en gang – bliver du aldrig klogere” Spørgsmålet kom med hævede øjenbryn og et overbærende smil fra min bedre halvdel. Selv var jeg en smule desorienteret. Jeg synes da lige, at jeg lige havde siddet og fortalt hende om, hvor god jeg havde været, da jeg på et møde samme dag havde hjulpet en person fra mit netværk et kæmpe skridt videre i det, han lige sad og rodede med. Så selvom jeg havde en klar fornemmelse af, hvad hun mente, var jeg naturligvis nødt til at udfordre og spørge med helt blankt ansigt: ”hvad mener du”?

Kender du det, hvor du nogle gange fortryder et spørgsmål i samme sekund, som det har forladt dine læber? Fordi du ikke er helt komfortabel med det mulige svar. Det gjorde jeg. Altså fortrød det. For nu kom der en kærlig, lang og nærmest fyldestgørende, opremsning af de gange, hvor jeg havde brugt min tid, mit netværk og mine kompetencer i den gode sags tjeneste. Det hele blev sluttet af med ”og hvad med de 3 seneste, som du har hjulpet til et nyt job – har du fået noget for det, måske??” Jeg mumlede noget om, at de da havde skrevet til mig, at de var glade, og at folk jo generelt hurtigt er videre.

Det fik mig til at tænke på Adam M. Grant. Han er professor på Wharton University, Philadelphia i USA, og har skrevet flere blændende gode bøger. Blandt andet bogen ”Give & Take. Du kan fx følge ham på LinkedIn. På baggrund af omfattende research inddeler han os alle sammen i 3 kasser.

  • Givers, der giver mere end de får.
  • Matchers, der sørger for, at der er balance – noget for noget.
  • Takers, som sørger for altid at få noget – og helt sikkert mere end de giver.

55-60% af os er matchers og de sidste 40-45% fordeler sig nogenlunde ligeligt mellem Givers og Takers. Hvis du vil se en kort TED Talk med Adam Grant, hvor han forklarer teorien – så kan du klikke her.

Mit selvbillede kan være en smule forvrænget, men jeg anser mig selv for at være en Giver. Adam Grant påviser, at de, der klarer sig allerværst af alle, findes i gruppen af Givers. Det er jo ikke så godt, og understøtter postulatet om, at jeg er helt galt på den. MEN, de der klarer sig allerbedst findes også i gruppen af Givers. Så deeet.

kig naermere paa 1

Så jeg gik tilbage og læste i bogen endnu en gang, for at finde ud af, hvad der adskiller de succesfulde og de knap så succesfulde Givers. Der er flere elementer i spil. En af tingene er, at man som Giver skal blive bedre til at spotte Takers. Og undgå dem. Det kan være sværere end som så, da Takers ofte forklæder sig som Givers. Så meget desto vigtigere er det, at kunne skelne. Og så skal man opøve kompetencen i at give ”5 minutes favors”. Altså at give og hjælpe på en måde, som ikke koster dig alt for meget tid, når du aktiverer din viden eller dit netværk til gavn for andre. Så blev jeg så klog – igen.

Men om jeg bliver klogere i forhold til, hvornår jeg siger ”ja” og ”nej” til at hjælpe dem, der beder mig om hjælp. Jeg tvivler. Det har aldrig rigtigt været min spidskompetence at lægge låg på begejstringen og sige ”nej”. Men jeg sætter min lid til, at det gør en positiv forskel i det store karma regnskab. Og det er indtil videre nok for mig. Fordi jeg er sikker på, at overskud giver overskud.

Lav en god dag 🙂

Søren Schnedler - Gravity, Gravity Thinking, Konfluent, Messbar

Søren Schnedler

På visitkortet står “Strategi og Koncept” i stedet for en titel, og det dækker ganske godt. Jeg har beskæftiget mig med kommunikation på alle niveauer gennem snart ganske mange år. Det har ført til mange indsigter og ikke mindst opdagelsen af Den Kommunikative Tyngdelov.

Tilmeld dig Gravity Post og modtag en gratis smagsprøve fra min bog

Få en nogenlunde regelmæssig opdatering direkte ind i din mailboks. Her vil jeg inspirere med egne og andres betragtninger på kommunikation og ledelse.

Scroll to Top